Четвер, 03.28.2024
Корисні статті для школярів та студентів
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2012 » Січень » 18 » Незатребуваний геній Вернадського
11:39 PM
Незатребуваний геній Вернадського
ВернадськийБільшість мешканців Полтави, Києва, Москви не відають до цього часу, хто такий Володимир Іванович Вернадський. Геніального вченого знають лише професіонали науки, а більшість людей у відповідь лише розведуть руками або в кращому випадку скажуть: якийсь професор. На слуху кожного з нас багато інших, дійсно великих учених, проте жоден з них не може зрівнятися з вкладом Вернадського в науку, з геніальністю його думок, ідей, з науковим і практичним внеском у врятування вічного життя на нашій планеті. Вернадський настільки випередив свій час, що лише зараз ми здогадуємося про значення вченого для сучасності й майбутнього. Він дав нам біосферне й космічне мислення на базі точної науки.

За Вернадський, наша планета і космос — єдина система, в якій життя, жива речовина зв'язують у єдине ціле процеси, що протікають на Землі, з процесами космічного походження. Народи всього світу повинні знати великого сина українського народу, нащадка запорозького козака, геніального вітчизняного вченого.

Тяжко хворий, без ліків, їжі і належного догляду, будучи в непритомному стані, він понад місяць знаходився між життям і смертю. Після одужання приїздить до Сімферополя й починає активну роботу в університеті. Незважаючи на голод, злидні, стає душею викладацького колективу й студентів. Він читає лекції, на котрі поспішають учні й викладачі, створює мінералогічний кабінет.

Завдяки невтомній цілодобовій роботі і завзяттю ректора Володимира Івановича Вернадського Таврійський університет за короткий час серед бур громадянської війни став острівцем наукової діловитості і сумлінного виховання.
Вернадський повертається до Петрограда і знову стає завідувачем мінералогічного та геологічного музеїв, очолює свою радіохімічну лабораторію. Йому вдалося навіть організувати метеоритну експедицію до Сибіру, під час якої вперше було обстежено місце падіння загадкового Тунгуського метеорита. Вчений, прекрасно знаючи про незліченні багатства Кольського півострова, порушує питання про необхідність комплексного дослідження надр цього унікального краю, домагається фінансування розвідувальних робіт і влітку 1921 року збирається у тривалі: науково-пошукове відрядження.

Сьогодні, коли люди безпосередньо зіткнулися з масовими фактами деградації природи, військової і «мирної» загрози атома, громадськість починає розуміти значення наукових результатів і передбачень Володимира Івановича Вернадського. Майже через піввіку вчені виявляють дивовижну сучасність, точність і непорушність його доробку. В історії знайдеться небагато діячів науки, котрі могли б зрівнятися з Вернад-ським за широтою кругозору, силою розуму, масштабністю інтересів і вражаючою творчою активністю в різних галузях людської думки.
Переглядів: 7324 | Додав: mxxdxx | Теги: геній Вернадського, Володимир Іванович Вернадський | Рейтинг: 3.2/17
Всього коментарів: 0
Пошук
Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту
Безкоштовні матеріали для студентів
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz